Followers

Tuesday, March 15, 2011

Perlukah? Kenapakah?

"You're looking like you're low on energy," It's Hard To Get Around The Wind by Alex Turner.

Alamak, Anak Pak Man tulis bahasa sekali lagi. Awatnya ceq? Saja, suka-suka. Buruk-buruk pun saya punya penulisan bahasa ni, saya tetap nak tulis. Kalau anda dan anda tak faham, saya minta maaf lah awal-awal. I'm sorry.

Pertama sekali, saya nak mungucapkan terima kasih kepada semua orang yang sokong saya dan pertahan saya selama ini. Saya sangat menghargai semuanya, serius.

Now on to the beef.

Saya dok perhati lah kan, bila ada orang Melayu ni buat benda yang tak berapa nak elok (macam video haters yang dok femes tapi kena remove dah lani tu), orang Melayu lain macam cepat ja nak tegur (terutamanya dalam alam maya). Itu saya puji. Betul, teguran-teguran itu sangat perlu untuk mengingatkan orang yang mungkin terlupa akan apa itu kebaikan atau nilai-nilai murni seperti yang diajar oleh cikgu-cikgu kita di sekolah dulu. Bagus betul orang-orang yang berani menegur ni. Lebih baik ialah orang yang menegur secara berhikmah. Sangat saya hormat.

Akan tetapi, akan ada banyak lah jugak ayat-ayat yang macam ni diperkatakan:

"Macam ni lah Melayu! Orang sendiri nak naik ja kira nak dengki!"

"Melayu kira nak dengki ja! Tak leh ka nak hepi atas kejayaan orang lain?"

"Sampai bila Melayu nak maju kalau macam ni perangai?"

Dan semua ayat ni akan dikeluarkan oleh orang-orang Melayu sendiri.

Kenapa?

Saya tengok ras-ras lain, ramai ja yang buat benda yang menunjukkan yang mereka kurang terpelajar, tapi tadak pulak depa nak komen "Ni la orang puteh! Budak baru nak naik pun terus kondem!" Kalau ada pun, akan dicop racist oleh orang mereka sendiri.

They don't like using race in their criticism. Why do we do it?

Sebelum ada sesiapa yang kata saya membuat kenyataan yang berunsur membenci kaum saya sendiri dan dilabel pembelot bangsa, saya cuma ingin menerangkan yang apa yang saya luahkan di sini ialah soalan. Bukan pendapat. Saya tak kata teruk, saya tak kata bodoh, saya tak kata apa. Saya cuma menanyakan soalan.

Perlukah melibatkan kaum dalam teguran-teguran kita? Jika ya, kenapa? Jika tidak, kenapa orang guna?

Kenapa orang selalu associate "Melayu" dengan nilai yang negatif seperti selalu lambat, malas, dengki dan riak? Kenapa ada kenyataan-kenyataan yang seperti berikut:

"A: Kata nak jumpak pukoi 2.30, lani dah pukoi 3.30 dah, takdak sapa pun lagi ni..
B: Biasalaa, janji Melayu.."

"A: Kalau ada orang baru nak jadi femes ja, truih ramai yang dok ngata macam-macam..
B: Biasalaa, Melayu.."

"A: Dulu dia ok ja ngan aku, tapi sejak dapat kawen ngan artis tu, dah tak tegoq dah member lama macam kita neh..
B: Melayu kan? Biasalaa.."

What you need to understand here is that selalunya, both A dan B adalah sesama Melayu jugak.

Perlukah? Kenapakah?

I would love to hear your comments on this. And please good people, jangan dok komen "Biasalaa, Melayu.." Please, I don't need that.

May peace be upon you.

Cheers!

68 comments:

aishah said...

nice one

miszpathetic said...

yelaa kan,,asyik2 komen tu laa jew,,,
biase laa budak2x,,lebih kurg jaa,,
anyway,,kadang2 depa sedar kenyataan tu,,but still repeating it,,kesedaran jaa xcukup lau xdiikuti ngan perubahan an,,may Allah show us the right path k,,

Journalist Nellhanan Mansor said...

mungkin sebab orang dah ada mindset yang melabelkan orang Melayu dengan gelaran sedemikian, jadi perkara tu terus jadi sesuatu yang normal bila nak dikaitkan dgn benda yang negatif.. like at my workplace, the boss said "kalau nak ambil pekerja baru, jangan ambil lelaki Melayu sebab diorang malas."

See? padahal tak semua lelaki Melayu pemalas. But because of the mindset, and maybe some of the guys yang buat hal, semua kena tempias.

Senang cakap macam kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

Raihana Izzati said...

Hey,,dis is my 1st comment kat blog ni.

N,, I gotta say,, post ni btol.

Coz I lov to say Orang Melayu slalu xpunctual. Xmacam orang Jepun.

Yeah. Maybe I shudnt. So dis post lik made me realise.

N,, thanks;)

B.O.A said...

yea.why we never think bout that.hmmm

kila_zahari said...

ye la kan????knpe jd cm ni ea???
emmm

Syuk Chen said...

well.. orang melayu known as race yang pasif.
kalo orang puji.. kite akan kata..
a; awat comey benar hari ni
b; xdla.. mane ade.

y? knp xckp j trima kasih n go on? y? sbb malu? malu pada bende positif.
wateva it is.. i still agree with u! nice entry.

anak pak man said...

aishah,
thanks.:)

miszpathetic,
apa yang mereka sedar tu?
ameen.,,

nelhanan,
yeah, it's a stereotype, definitely. But why is it so normal within our community? In others, such labeling would be bad. Why do we accept it?

raihana,
u r welcome.. :)

b.o.a.,
yeah, wondering the same thing here..

kila,
saya tak tahu.. tu yang saya tanya.. :)

Emy Amalina said...

Kesian Melayu. Tak pasal je kena -.-

Cikgu AL said...

in my opinion, i would think that it is common for Malay people to think that way.

because:

ciri2 kurang baik spt xtepati masa,dengki,mengumpat sudah sebati dlm masyarakat melayu sama seperti

perkara2 kebiasaan yg terdapat di dlm msyrakat Jepun, punctual,disiplin,menghormati org dan sbgnya.*sungguh ironi kan?*

itu realitinya. sgt susah utk cari msyrakat Melayu yg tidak mengamalkn perkara trsbt,mungkin ada yg xterjebak tp amat sedikit skali jumlahnya.

jadi,utk hapuskan mentaliti ini seharusnya kita,Melayu itu sendiri yg mengubahnya,seiring dgn ayt 11 surah Ar-Rad.Allah tidak akan mengubah nsib sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yg ada pada diri mereka sendiri.

jujurnya,rkyat malaysia msih jauh lg tuk mencapai minda kelas pertama jika tiada usaha ke arah itu.mereka ego utk menerima perkara/perubahan baru sdgkan ianya baik utk semua.

"akhlak mulia org Islam dipraktikkan di negara yg Bukan Islam.(negara Eropah & neg2 maju khususnya)" a qoute from my sis

wallahua'alam.

juzDYLL said...

normally bila orang komen, they love to put it on general kowt.
konon menjaga hati individu tu, but then, dorang actually condemn the whole unity.
still, its an opinion . ;)

W.N.Z said...

nice2...
anak pak man..
u are awesome....
inianwarhadi...

Hamizah Hasnan said...

mugkin ayat tu dah jadi cam habit dah kot..

pape pon gudluck kat hang okai.. =)

Dear Yayah said...

Assalamualaikum anwar hadi :)

Yeah, that's right . 100% agree with u . Tapi still , tak jumpa apa sebab dia . Wonder kenapa Melayu sndiri mcm nie . Yg ambil dadah org melayu , bomoh pun org melayu , rempit pun melayu . BIG WHY kat sini .

-_____-

naya :D said...

yeah, setuju :D

inTan buDak nGeGeh said...

For me, "Melayu" yang dinyatakan tu bukanlah hanya utk kaum Melayu. Tapi utk semua rumpun Melayu. Rumpun melayu ni merupakan golongan2 bumiputera. Samalah mcm mantan PM kita yang salu ucap "Melayu Mudah Lupa". Kenapa Melayu?? Kenapa tak bangsa lain? Jadi di sini kita boleh nampak yang "Melayu" tu bukan utk kaum melayu jak. Tapi utk suma golongan asli yang wujud di tanah melayu. So, mungkin ada bagusnya jugak kalau perkataan "Melayu" tu diguna. Sbb memang melayu ni mudah lupa. Suka ambil mudah terhadap perkara2 yang remeh kot. Mcm video kami benci anwar hadi tu. Diorg buat video tu, tapi diorg x fikir pn yang negara kita nie ada undang2.... Btl x? So, ini just pendapat saya... Yang penting, "melayu" yang digunakan dalam kritikan bukanlah hanya ditujukan khas utk kaum melayu. Tapi utk semua golongan asli di Tanah Melayu. So, peace no war.... (o.o)v

Mish Apple said...

dengar suare anwar hadi bile buat video ni.. msti bestt

cik penguin said...

OKAY NAK TERASA SEKARANG.

*muka emo*

>___________________<

I'm not writing blog posts about you lepas ni. HMPHHHH.

:P

Badriatul Syafinaz said...

entry ni tersangat lah betul :)

thums up to ANWAR HADI !

miera azzudin said...

kenapa keluarnya komen-komen seperti itu sangatlah tidak diketahui dari mana asal usulnya. tapi yang pasti, kaum melayu itu sendiri tak pernah nak berusaha untuk mengubah kenyataan itu...mana-mana pergi pun melayu pasti dikaitkan dengan sikap yang tak punctual..sikap untuk berubah dan buktikan pada orang yang kenyataan mereka itu salah perlu ada dalam diri masing-masing..kalau tidak akan kekal macam tu jela keadaannye..It is not something that is good to hear right??

Wan Azril Syazrin said...

setuju la tu..huhu

hazeleyed lady said...

...there some truth in here...

Amalina dan Benda Kecil said...

aku tetap sependapat dengan Dr. M yang majoriti melayu mempunyai sikap yang amat mengecewakan. Mata aku menjadi saksi, otak aku menghakimi.

aisyah samad said...

macam mana kalau selalunya apa saja yg dikatakan tak elok pasal org melayu tu betul..?sy xjaga kaum lain..sy duk tgk kaum sy ja..(melayu).of course,melabel itu sgt tak baik...tp hadi..or anwar..ada tak idea..what would be the best way to advice..? i'm sorry to say this..contoh : org melayu suka sangat mengumpat,lagi banyak main2 daripada belajar atau capai cita2..paling banyak menganggur,siap dikategorikan sebagai kaum pemalas..sangat menyedihkan..kaum2 lain agak memandang rendah pada kita..kita pun susah nak maju..sy mintak maaf sgt2 kalau anda fikir sy pmbelot.sy sgt risau dan syg akan kaum sy..jd,sila betulkan kalau sy slah.atau kita sama2 fikir dan cari jalan utk tukar pemikiran bangsa kita...as salam..=)

Dgyka Ussin said...

This is my opinion and comment about this issue. http://theonlydgykaussin.blogspot.com/2011/03/saya-jawab-perlukah-mengapakah.html

takky said...

for my opinion...
statement nie mmg dah kait mengait dgn org melayu....
jarang kita libatkan org lain such as chinise & indian...
bcoz this attitude always show by org melayu sendiri...
aku x kate yg kaum lain x pernah wat mcm org melayu buat...
but the percentage is low...
compare with malay....

kalau kite bace paper @ news kat mane2....
nama melayu jugak yg akan dibangkitkan...
so, that is reality...
if we want 2 change it,
try change it slowly...
& hope other people will accept our changes...
tq...(aku sorg je ke bloger laki yg komen dekat blog nie??)

budak hort said...

Dari apa yang saya tahu, itu adalah budaya Melayu. Suka kondem sesuatu perkara melibatkan kaum sendiri. Sebab ianya telah menjadi satu percakapan turun-temurun dari ayah saya, cikgu saya, pensyarah saya, dan semua kawan2 Melayu saya.

Perspektif negatif yang selalu timbul. Saya cuba tidak mengaitkan sesuatu perkara itu dengan Melayu tapi tak berhasil. Kebanyakan nya sama sahaja. Melayu tetap Melayu kan?

Apa yang penting, saya cuba tak buat seperti perbuatan -ve 'orang' lain... Itu sahajalah yang saya mampu.

Hamizah Hasnan said...

wey anak pak man.. hang try baca entry ni

http://zackzukhairi.blogspot.com/2010/08/saya-bukan-orang-jepon-ok.html

ada la skit cerita pasal melayu.. HEHE

Eyna said...

bangsa kita ni kebanyakkan masih kurang keyakinan. Sampai dekat bangsa sendiri pon tak yakin...
Kadang2 aku nak aja salahkan kuota ni, sebab tu Melayu jdi manja, malas n gelabah...sebab tu bila nak tukar p meritokrasi bising2 itu dan ini. Padahal kita dah boleh, cuma nya kita tak yakin. So, Yakin BOLeh Melayu naaa=)

Kembali Senyum said...

Lagi 1,
melayu mudah lupa.

tu org melayu juga duk cakap diri sendiri.
dah di "mindset" kan macam tu, memang susah la nak ubah kan.

Anis Shahira said...

I'm definitely agree with you !

I mean oh c'mon , tak semua orang Melayu tak punctual , tak semua orang Melayu pemalas and yes not all the Malays are useless .
I have to admit that there are few Malay people who are useless but please don't blame the race ! It's up to the person whether you want to succeed or not .
Let's take fer an example , if the person is a drug-addict and he's a Malay , takkan lah sebab dia Melayu , dia drug addict ? It doesn't make sense at all ! He was the one who chose the path to be like that .

And it's just like a habit , whatever wrongs in the person , orang mesti kata , ahh biasalah orang Melayu and the ' best ' part is those people yang suka condemn tu are the Malays themselves .

So , regarding to this issue I do think that the Malays themselves should stop condemning their own Malay friends .
How do you expect the Malays to succeed if orang Melayu sendiri suka dok condemn bangsa dia ? And yes I do believe the time has come where the Malays should change their point of view about the Malays and stop blaming bangsa Melayu !
There's always another way if kita nak tengok bangsa Melayu maju , rather than kutuk bangsa sendiri .

And yes the best way to shut people's mouth is to make the changes and to move one step ahead :)

Nadee Dulcet said...

soalan ni perlu di tanya ibu dan bapa or nenek dan atok. to me, they started it, duncha think?

putrialmi said...

100 percent stuju dgn cikgu Al...anda sudah jelaskannya dgn jelas sekali...(^_^)

S. said...

Dear anwar hadi,

thanks for writing this.

i personally think it's unfair to label a whole race negatively just because some of them mess up.

it's not fair to the rest of us:- the people who are never late, the ones who always try to be polite, the ones who stand by their promises.

So to all the people who are constantly breaking promises, always late, or always envious & hating on each other..you don't represent me, or my race, or my religion. You probably represent those people who keep messing up.

i'm just saying. take care :)

S. said...

oh i love your blog & vlogs by the way :)
keep it up
x

this is nasyha said...

oho .. good ones .
penah jugak terpikir nak spoke up about this .
tapi xcukup berani hee ..

btw, itu la fitrah manusia .
bila satu kaum/pihak buat kesilapan, semua orang menganggap orang lain dalam kaum tersebut adalah sama . sedangkan kita tak boleh menilai orang melalui cara tersebut .

contoh terdekat, islam sendiri . selepas peristiwa 11 sept di US, ada yang mengatakan itu angkara orang islam.
and soon after that incident, d whole world had a negative thougt on ISLAM.
sedangkan kita sendiri tahu bukan semua orang islam macam tu.

sekian terima kasih .

miszpathetic said...

sedar cmne ekk,,
as example me laa kan,,,tahu daa xpatut laa duk bg komen2 yg xmemberangsangkan lagu tu,,but sometime bile cam awak cakap kan,,
bile majlis lambat start ke,,kawan lambat ke,,kdg2 the word just simply terkeluar,,"bese laa janji melayu,,"
sebab dari kecik duk dengar lagu tu,,sampai jadi satu habit yang mane kita tahu xelok,,but still cannot control dari accidently say those things,,,

iMajie said...

Ada orang pernah beritahu saya: " .. Dah nama pun ME-LAYU, jadi semua buat pun layulah kan.." get it? me-LAYU... Maksudnya dah nama pun ada perkataan yang negatif, jadi tak mustahil kalau ada Sesetengah orang melayu yang buat extra benda negatif kan, as berbalik pada post encik anwar hadi .. Saya bukan nak mengutuk/ mengata atau apa-apa jelah, tapi cuma nak meluahkan pendapat.. Tapi, saya tetap percaya yang orang melayu boleh ubah, kalau ada kerjasama... (:

nanako hayashi said...

btol3..org mlayu kite sndri suke ckp cm2,mcm x confident jer ngn kaum sndri pdhl msg2 ader kekuatan msg2..asyik nk tgk bnde negatif jer...ape kate tgk bnde positif lak..confirm x kuar nyew ayt cm2 an..ish3
(keinsafan tk dri sndri..^-^)

Sakinah Rosli said...

saya tidak tahu, tapi saya paling benci perkataan seperti itu. apa yang saya belajar dalam hidup ni, bukan kaum yang paling penting. tapi selalu orang kata kita seolah pembelot bangsa apabila mengutarakan pendapat sebegini. saya tidak fikir begitu. tapi sangat susah nak ubah pendapat mereka yang tegar ini. saya orang melayu, tapi saya suka mengenalkan diri saya sebagai orang dunia!

si pendek said...

yezaaa
quite true
cley la asik nk ckp melayu teruk eventhough it is true. kalo nk ubah concept nie org melayu sndri kn la ubah
nie idah kalo lambt je ckp janji melayu. mcm kaum lain x pena lmbt im not trying to be racist but i think it is not fair. and semua nie bemula kat skolah. guru2 yg racist xde kesimbangan kaum dlm kelas. example: kalo ade plajar melayu let say dpt jwb add math, ha cikgu suspek mesti tiru bdk cina. HELLO.IT IS DOES NOT STATED tha onli other rase can be good at study. but not the malay. well, nie sume dgn experinece 40 org cina and only 7 malays. im not trying to be racist or menangkan melayu, melayu bkn nye btul sgt. politik 3.
helo pak menteri tlg la tgk2 skit anak melayu awk tue ek?

SHIEmah Shiemillionaire said...

ala.. kalau tgk dr segi pengurusan masa...
semua kaum kt malaysia ni sme aje..

mcm dlm dewan kuliah aku, tak kira melayu ke cina ke india ke, almost they come late.

smpai lecturer aku dari indon said:
"kalau di malaysia, sekejap nya bukan 2- 3 minit, tapi berjam2.."

aku dgr ayat tu, malu kot..uhh..

tp aku p kelas awai..hoho!

:: she-dar:: said...

This is what we call culture.
People do not practice what they preach.
The elders never teach young people to be late, but they are.
We know that lying is a sin, but out of blue there is phrase like “tipu sunat”.
See, this is how things are.

Sakinah Rosli said...

and i think we should change that culture. we can. we must.

Salma Norezuan said...

So , I think in my perspective la kan , I think is because Malays can't keep promises and they're full of crap. I'm not talking as if you are crappy, but let's just see; ape hina sangat org melayu? I'm not agreeing to this topic but I am agreeing. So , you must think I'm crazy but I really want what you think.

Sakinah Rosli said...

at this point we can't just point our fingers toward one another. even if we keep arguing about this matter, nothing is gonna change unless we ourselves make a move. malay people have this stereotype thingy in their heads, thus making them with or without notice keep doing the same thing. again and again. it's about time we create positive thoughts and live it.

Nor Syamimi said...

hmmm, setuju dgn pertanyaan dan bukan kenyataan ni...saya pun selalu tanya mereka yang selalu buat kenyataan cliche tuh...tapi selalunya mereka tak dapat nak jawab kenapa mesti buat kenyataan mcm tuh...oleh itu, saya masih menanti jawapan dan respond...

D'lla said...

xsemua melayu mcmtu..tp..bykkan..
kat area sini lak,melayu puak2..dengki..haru betui..padahal sorang tu ex bestfriend tu..kerna xsependapat satu perkara, org tu terus pulaukan ex best friend sendiri sampaikan member dia pun kena tempias +bawa ceta bukan2 kat org lain..+org yg dengar ceta byk yg percaya..apsal la xda prinsip xkenal maka xcinta..yg solat,boleh bilang ngan jari..mengucap byk duk cni..

My name said...

hey..this the first time i came across this blog. totally agree with this post ;)this is what a psychiatrist would call cognitive error thinking..overgeneralisation.. haha

Diary oF Mine said...

biasa la.. Melayu..
eh! hehehe.. salah2... :P
ada gak la certain2 people fikir camtu... maybe tuk ingtkan org tu sndiri. kot??
but i think its much much better kalau xda racist dalam setiap apa yg kita cakap.. kan anak pak man??
=.=!

whatsayu said...

anwar hadi, persoalan yg bagus utk kite sme2 fikirkan. tapi adakalenya bile kite mengutarakan bnyk persoalan sebegini bnyk jwpn yg kite peroleh tapi tidak dilaksanakan. suppose this entry should be menyeru tanpa kite persoalkan kenapa, kerana pertnyaan dan jwpn itu individu itu sendiri yg akan fikirkan. mcm Rasulullah menyampaikan syiar Islam, Rasulullah menyeru ummat manusia membuat kebaikan dan mengikut ajran alquran dan sunnah tanpa mempersoalkan kenapa kaum arab ketika itu sebegitu rupa. sehingga 49 comment yg diberi kita masih terfikirkan mnde yg negatif. tidak terkucuali sya. tapi anda boleh membantu mendidik minda kami kearah yg positif tanpa mengutarakn persoalam cmni. semoga anda berjaya dimase hdpn.

p/s: suka quote2 yg dikeluarkan tuk setiap entry dlm blog ni. (^.^)

My name said...

My first time I came across this blog and I totally agree with this entry. This is what a psychiatrist would call "cognitive error"--overgeneralisation..

People keep saying "Melayu tak maju" but how the hell Melau nak maju if they keep thinking so negatively about their own bangsa??

nurainmohamad said...

inianwarhadi/anakazman
mmg best gler!!!
u got me addicted la..
asyk dok dpn lappy je..hehhehehe.


http://itssmellsowonderfull.blogspot.com/

Piah Becok said...

betul tak patut cakap macam tu. but, it's in our culture. kalau tak nak orang cakap macam tu, haruslah perlakuan itu diubah dulu. perbuatan seiring dengan percakapan. terkeluarnya ayat 'biase la, melayu' becoz memang orang kite terbukti berbuat begitu. ce kalu deme punctual... tak mengata orang.. tak dengki... those comments and remarks will be gone. tapi, changing human behavior will same like wanting an ostrich flying in the sky... em, perumpamaan apakah yang kuberi iniew???? oh yukss, i used eww word again...bang!!!!!

dyradyana said...

kenapa hek. tak tipu mmg kita dok slu kait2 bangsa ni. malas tol sbb realiti anak bangsa semakin lupa jati diri. semakin larut dan hanyut. adat org melayu saling mengingatkan, mengata dan berbahasa. harap semua anak bangsa berjaya dunia akhirat. bukan berbalah sampai putus urat.

qyqa said...

you should make video about this issue..

yiiyoke said...

LIKE!!!!

Azirah Raziz said...

mentaliti orang melayu mmg mcm tu.. kadang nak tegur salah tak tegur pn salah. last2 kita yang serba salah...huhu...
bukan nak kata la...tp orang melayu ni lembut hati sgt. bila kna tegur je cepat terasa. nnt mereka cop kita ni busy body. hence,putuslah silaturrahim sesama kita...hisy3...
so the best thing is...buat biasa dah la...

Fatimah Zahra' said...

orang sekarang dah pandang 'melayu' secara stereotaip. sikit-sikit "itulah melayu" sikit-sikit "macam nilah melayu".

apa? awak tu bukan melayu ke?

olyn said...

assalamualaikum.

menarik topik ni. tp sy rasa bkn melayu je yg suka condemn melayu tp kalo anda perasan la..if rasa x puas ati je mmg akn sebut nama2 kaum ni..kn? ke sy je yg perasan ni? i think mmg typical malaysian mmg mcm ni. nama je duk malaysia berbilang kaum tp racist..kdg2 tu bnde kcik pn leh jd besa ble timbulkn isu kaum ni. camtu ke 1 malaysia yg dibangga-banggakan?

sori x jwb soalan kot. sbb myb xde jawapan utk persoalan anda.

yg boleh difikir secara logiknya adalah didikan kot. didikan dr family dan hidup b'masyarakat. kalo dr kecik da diajar pemikiran dan percakapan cmtu mmg terikut2 lah smpai ke besar..ye dok?
lg satu myb sbb ap yg disebut tu adalah kerana cara hidup sesuatu kaum mmg mcm tu. i2 yg disebut2 sll tu..kn?

cth la: 1.asal cina je mmg suka amek kesempatsn dlm berniaga. sbb tu cepat kaya. kalo pndai je..besa la ank cina.
2. asal melayu je suka meleceh.kalo da senang, lupa daratan.kalo bodo,melayu pemalas.
3. asal org ckp putar belit sket,kita da ckp org tu ckp cm keling.kaki botol je,cm keling mabuk.
3. org jepun bese r..punctual,superb serba serbi.
4. org putih..bese r beromen2 ni. bkn tau malu.

da di mind set kn cmtu gamaknya =)

~~~~~~~~~~~~~~~ said...

maybe dyorg rase it is one of the critism to get up ras MELAYU ni supaya sedar kot,,,,how about urs?..just give some idea....haha..nway..nice entry....^_6

cik qis said...

salam..ustaz kat uni saye african, dan die slalu cakap.."eazzy, busy, lazzy, like malazie(melayu in arabic)".. terasa la gak kan..sume orang cakap itu kenyataannye..tp siape yang boleh ubah diri/kaum kita kalau x kita sendiri kan..terus ingat-mengingatkan..inshaAllah..

GendutGila said...

Orang melayu tak boleh tengok kesenangan orang lain kot. Automatically jadi jealous.That's is why they love to condemn people around.Dah jadi sifat semula jadi nak kritik2 ni padahal diri sendiri pun sama je. :D

Acai Budak Tepeng said...

biasa la melayu...hahah
aku pun tak perasan ,..selalu gak dengar dan selalu gak cakap camtu ble sesuatu org melayu buat sesuatu negative..
tapi yang pelik lagi ,.bila orang melayu ni ade buat janji dgn org cina,,.cina tuh lambat 1jm kata kan ..tak da pon org melayu tu nak cakap
"La bese la Cina"or"ermmm janji cina"..
so harap selepas baca entri dar anuar hadi ni dpt la kesedaran siket...

terasa gak tadi,..sebab selalu gak cakap negatif kat bangssa sendiri..hohooh

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

hurm...jenis org macam ni la yg menjatuhkan nama melayu...sepatutnya sama2 kita naikkan martabat org melayu,tapi nampaknya semua nak turunkan balik :'( btw nice entry yall..

-aNaK EnCik ZaiD- said...

guess stereotyping 1, people 0

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

sokong !

successor or giver said...

salam.seriously setuju dgn post ni. we have to stop criticising our own race.sebab setiap yg keluar dari mulut itu adalah doa kan. insyaAllah bangsa melayu boleh!